
Ytringsfrihed
I 1683 opstod den første form for ytringsfrihed, den hed trykkefrihed. Senere i år 1953, opstod den ytringsfrihed vi kender idag
Helt tilbage i Middelalderen begyndte man at producere bøger. Bøgerne blev skrevet på pergament som var et kostbart og ofte svært tilgængeligt materiale. I Danmark begyndte der at udkomme bøger, hvor det blev skrevet ned på papir, fra begyndelsen af 1400-Tallet.

Ytringsfrihed, er den ret man har til at tale og skrive som man ønsker uden at få andres tiladelse først, det betyder at det er den komplette modsætning af censur.
Her er der en lille paragraf fra grundloven som fortæller hvad den handler om; §77:"Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres." Med andre ord så kan man her i Danmark sige lige hvad man vil under sit eget ansvar.
I 1537 udkom den officielle reformatoriske Ordinans for Kirketjenesten i Danmark og Norge, som var underskrevet af Christian III. Ordinansen var den første lovtekst, som bestemte, at alle skrifter, dvs. både udtrykte manuskripter og udenlandske bøger, skulle underkastes forhåndscensur.
Forhåndscensuren foregik ved, at universitetes folk og biskopperne gennemlæste det utrykte skrift og skrev en godkendelse af skriftet på bogens for- eller bagside. Kunne skriftet ikke godkendes, blev det konfiskeret.